Anda dah ada sijil kursus kahwin?

 
Apabila melihatkan para peserta kursus kahwin setiap minggu, saya teringat tentang kursus kahwin pada tahun 1990an dulu.

Pada masa tu, kalau nak masuk kursus, berbulan-bulan lamanya nak kena que untuk booking kerana kursus ni tidak kerap.  Dan kalau nak booking pun kena ke Jabatan Agama Negeri terlebih dahulu.

Kursus pulak akan memakan masa dua hari suntuk dan kebanyakkanya dianjurkan di masjid.

Paling mendebarkan adalah ada ujian lisan atau ujian bab hukum-hakam serta bacaan surah Al-Quran. Ianya dilaksanakan sebaiknya sahaja tamat ceramah. Ini kena dilalui sebelum layak untuk dapat sijil kursus kahwin.

Boleh menggeletar dan berpeluh satu badan dibuatnya.
 

Sekarang ni?

 
Pada masa kini, anda cukup beruntung kerana sudah banyak perubahan yang ada sekarang berbanding dengan tahun 1990an

1. Anda tidak perlu menunggu lama atau que berbulan-bulan lamanya nak booking dan dapatkan tarikh kursus pilihan anda (contohnya: kursus kahwin Gombak dan kursus kahwin Danau Kota menganjurkan kursus kahwin pada setiap minggu, setiap bulan). Booking boleh dibuat bila-bila masa sahaja.

2. Kursus kahwin sekarang ini tidak lama – satu hari setengah sahaja. Untuk kursus yang bermula pada hari Sabtu, anda akan tamat berkursus pada tengahari Ahad. Jadi, anda ada masa nak settlekan lain-lain perkara yang penting bagi anda selepas itu.

3. Masih belum ada UJIAN LISAN atau UJIAN BERTULIS. Walaupun hal ujian ini telah dinyatakan oleh Menteri di akhbar tidak lama dulu, ujian lisan atau ujian bertulis masih belum dilaksanakan sehingga kini. Buat masa ini, pihak penganjur cuma menunggu arahan sahaja kalau-kalau ujian akan dilaksanakan bermula pada tarikh tertentu.

4. Sijil kursus kahwin pun TIADA TARIKH LUPUT dan sah laku seumur hidup. Malah sijil yang dikeluarkan oleh JAWI (Jabatan Agama Wilayah Persekutuan) ini pun boleh digunakan oleh mana-mana Jabatan Agama Negeri di seluruh Malaysia.

5. Selain dari hari hujung minggu, kursus kahwin Gombak dan Danau Kota juga ada menyediakan kursus kahwin hari bekerja. Sekiranya anda sibuk pada hari hujung minggu, anda bolehlah ikuti kursus kahwin hari bekerja di sini.

Untuk melihat dan memilih tarikh yang sesuai, anda dan pasangan bolehlah lihat tarikh-tarikh penganjuran kursus perkahwinan di dalam kalender di bawah artikel ini – dari sekarang sehingga ke bulan Disember 2018 (klik pada arah anak panah untuk memilih bulan-bulan yang sesuai).
 

Macamana nak booking?

 
Sekiranya anda dan pasangan sudah dapat tarikh kursus yang sesuai, anda boleh membuat booking melalui dua cara ini – booking melalui Whatsapp atau booking secara online.

1. Untuk booking melalui Whatsapp, anda boleh berikan details seperti di bawah dan Whatsapp ke 019 3300961 melalui link ini http://kursuskahwincommy.wasap.my

a. Nama penuh

b. IC

c. Tarikh kursus kahwin yang dipilih.

d. Lokasi pilihan anda.

Atau

2. Booking secara online di laman web www.kursuskahwin.com.my.

a. Anda cuma perlu pilih tarikh kursus di calender dan letakkan (atau tekan) curser di calender (tanpa sebarang pembayaran deposit).

b. Isi borang ringkas dan submit.

c. Dan check email anda selepas itu.
 

Macamana dengan pembayaran yuran?

 
Anda tidak perlu risaukan yuran kerana yuran boleh dijelaskan pada hari anda dan pasangan hadir ke kursus nanti.

Senangkan?
 
 
Bagaimanapun, sekiranya anda mempunyai sebarang lain-lain pertanyaan atau kemusykilan, anda boleh terus Whatsapp saya di 019 3300961.

Sekarang ni, jom lihat tarikh-tarikh yang ada dari sekarang sehingga Disember 2018.
 
 
Oh ya, mohon SHAREKAN artikel ini kepada rakan-rakan anda juga ye.
 

[we_calendar defaultdate=”” cat=””]

Shares

Discover more from Kursus Kahwin Com My

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading